FREDSKJÆR GÅRD

Fredskjær gård ligger i Rygge, og har knapt 300 mål dyrket mark. Gården drives av Marit Hilsen og Svein Stene, som traff hverandre som tangodansere i 2013. Enebolig i Oslo ble byttet ut med gård høsten 2015.

På Fredskjær dyrker Marit og Svein korn, erter og raps. I tillegg skal de fra i år også dyrke pastinakk. Etter årets lamming, har de ca 70 sauer av typen gammalnorsk spælsau, et par skotsk høylandsfe og et 10 talls høner med hane som sørger for egg til eget bruk. Et par katter, hund og noen bier hører også med.

Rapsen som dyrkes beholder de selv, den blir presset til olje og tappet på flasker på gården. I stedet for å filtrere oljen, som i industriell produksjon som regel innebærer at oljen utsettes for oppvarming og trykk, bruker de hvilepuls og lar oljen klarne ved sedimentering.

For Marit og Svein er rapsoljen et helhetlig produkt som inngår i gårdens kretsløp. Ikke bare er raps sykdoms sanerende, men den forbedrer også jordstrukturen og gir bedre kornavling. Rapsen bidrar også vesentlig til pollen og honning som biene på gården samler. Når oljefrøene presses får de rapskaker som et "avfallsprodukt" Dette er proteinrikt, og de gir dette til sauene og reduserer dermed bruken av importert soya.

 

Rapsolje er forøvrig en svært anvendelig olje. Ikke bare kan den brukes kald over salaten, den tåler også relativt høy oppvarming før transfett dannes. Ernæringsmessig slår også rapsolje importerte oljer som f.eks oliven på alle områder. Rapsolje har den en optimal sammensetning mellom fettsyrene omega 3 og omega 6. Den inneholder 87% av det "sunne fettet", og har vesentlig mer vitamin E som også beskytter mot harskning.

Foto: Eline Lyng

Flyplassvn 202, 1580 Rygge

92 40 40 70

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Åpningstider i butikken på Ørje:
Torsdag: 13.00 - 17.00
Fredag: 13.00 - 17.00
Lørdag: 12.00 - 15.00

Her finner du butikken vår: 

Matfatet finner du rett ved slusene i Ørje - midt i Haldenkanalen i Østfold. Sentralt plassert på bryggekanten, nærmere bestemt i Engebret Sootsvei, ligger det lille utsalgsstedet vårt. 

Tlf. 975 00 512

post@matfatetorje.no

© Matfatet Ørje AS