Fra Ørje kjører du sørover langs Øymarksjøen, gjennom åpent kulturlandskap og grønne enger. Du passerer
Øymark kirke og etterhvert Otteid bro. Kjør videre mot Aremark, helt til du ser skiltet som peker mot Bøensætre til
venstre. Herfra følger du skogsveien innover skogen. Bommen koster 50 kroner. Parker ved anvist P-plass. De siste
400 meterne nyter du til fots. Da får du den riktige stemningen og vandrende kommer du inn i det fantastiske
kulturlandskapet med slåtteenger, rydningsrøyser og beitende dyr.
BØENSÆTRE
Hedda og Egil Kortnes
På den gamle husmannsplassen Bøensætre, dypt inne i Aremarks skoger har Hedda og Egil Kortnes, funnet sitt paradis. På husmannsplassen er samspillet mellom natur, dyr og mennesker i fokus, og her dypt inne i skogen forsøker de å leve et liv mest mulig selvberget etter permakulturprinspippet. Hedda og Egil har en stor kjærlighet for å videreutvikle stedet i pakt med naturen, menneskene og dyra som lever her. I tråd med permakulturen ønsker de å ta vare på en bærekraftig livsstil, og å bidra til å holde liv til og gjenopplive fattige og ubalanserte økosystemer.
For drøyt 100 år siden nådde husmannssamfunnet her inne i skogen sitt høydepunkt med til sammen 19 plasser. Den gamle husmannskulturen representerte et samfunnssystem og en levemåte som hadde stor utbredelse gjennom flere hundre år. Bøensætre framstår i dag som en levende husmannsplass med husdyr og helårsbosetting i et restaurert kulturlandskap, slik plassen framsto på slutten av 1800-tallet. Her speiles slitet for det daglige brød i de
mange steinrøysene, småteigene og jordlappene med dårlig drenering.
Husmannstiden kommer ikke tilbake, men tanken bak restaureringen og driften av Bøensætre er å gi kunnskap om kultur, historie, landskap, flora og fauna. Og midt i dette unike eksempelet på husmannskulturen i Østfold forsøker Hedda og Egil å holde historien levende og samtidig bevare det åpne kulturlandskapet med lauvingstrær og blomsterrike engbakker. Hver eneste dag på Bøensætre byr på nye opplevelser og iakttakelser og detaljrikdommen er imponerende stor.
Heldigviser er det flere enn Hedda og Egil som har sett viktigheten av å ta vare på verdifulle kulturlandskap i jordbruket. Regjeringen har utpekt 46 helhetlige landskap i Norge med store biologiske og kulturhistoriske verdier, og Bøensætre er en av disse.
I en periode mens barna var små var Hedda og Egil ansatt som vertskap på Bøensætre av Aremark kommune som eide stedet, og i fire år bodde hele familien langt her inne i skogen. 6 kilometer fra nærmeste nabo. Her levde de virkelig etter ”farmen” ånd, med selvberging og økologiske prinsipper. Dette gav dem en ny og større dimensjon rundt distansen som stadig øker mellom mennesker og naturen.
- Det ble fire fantastiske år hvor vi som familie ble sveiset tettere sammen med nærhet til natur og dyr. Barna var med på de arbeidsoppgavene som trengs på en gård. Enten om det er fødsler eller slakting, sier Hedda.
Og det enkle livet her inne gav mersmak for familien. Årene på Bøensætre satte spor, og helt siden de forlot plassen i 2003 hadde de kjent på en lengsel etter å komme tilbake. Når husmannsplassen ble lagt ut for salg i 2015 kjøpte de plassen, og var tilbake der det hele startet i 1999. Barna hadde forlatt ”redet” og Hedda og Egil hadde lyst på et felles prosjekt. Det ble noen nervepirrende uker før kjøpet og alle papirer ble i orden
Hedda er utdannet gartner og jobbet 20 år på familiegården med grønnsaker og blomster. En industriell og konvensjonell drift. Kontrastene kunne nesten ikke vært større.
- Her på Bøensætre har det aldri vært benyttet kunstgjødsel eller kjemiske sprøytemidler. Plassen drives etter økologiske prinsipper og vi har tre forskjellige kjøkkenhager. I lange tider har folk sanket urter, bær og røtter. Vår tradisjon er knyttet til solide kunnskaper om planter, verdi og bruksområder. Likevel har kjøkkenhagen og dyrking
av kjøkkenvekster en relativt kort historie i Norge, sier Hedda
For å formidle mer kunnskap om kulturlandskap, naturen og selvbergingsprinsippet ble det i 2017 anlagt en permakulturhage på Bøensætre i samarbeid med Riksantikvaren. Prosjektet ble kalt ”Fra jord til bord” og den tverrfaglige målsetningen er å knytte sammen kunnskaper for å skape et rent og lokalt basert kretsløp.
- For å lykkes må det hentes opp gammel kunnskap som bygger på lange tradisjoner, og omformer det til en ny og framtidsrettet utvikling, sier Hedda.
I 2019 startet de opp enda et nytt prosjekt på Bøensætre. Fruktskog er en menneskeskapt nytteskog med spiselig vekster i alle lag. Ved å lære av naturen og bruke permakulturens prinsipper kan vi skape en matskog som i stor grad klarer seg selv og gir oss frukt, nøtter, bær, grønnsaker og urter mange måneder i året, samtidig som den har gunstig effekt på klimaet.
Forestill deg at du en sensommerdag vandrer inn i en skog hvor det henger moden frukt fra trærne, på buskene er det fristende bær i alle regnbuens farger, og luften er full av duftene fra urtene langs bakken. En fruktskog gir oss råvarer til vårt bord gjennom store deler av året etter hvert som den vokser og etablerer seg i takt med vår planlegging og innsats. En fruktskog/matskog har skogen som forbilde og spiselig vekster som hovedinnhold. Det handler om å velge flerårige planter som vokser i alle sjiktene og som samhandler godt både under og over bakken, som er til nytte for oss og i særdeleshet produkter som dekker vårt behov for mat i magen. Hedda er opptatt av gamle mattradisjoner og å høste av det naturen gir oss.
- Bruk av ville urter i mat gir en helsevinnende effekt på flere plan, og uansett hvor i verden vi bor er naturen slik at vi kan klare oss lenge med det som vokser og gror rundt oss. Det gjelder bare å ha kunnskapen, sier Hedda.
Bøensætre er åpen for både dagsbesøk og overnatting i sommerhalvåret, og gjennom året tilbys mange ulike kurs. Det tilbys overnatting i husmannsstue, stabbur og skolestue. Nøkternt, men allikevel god standard. Her får gjestene oppleve nostalgiske utedoer og et friskt morgenbad i setertjernet. Det er ingen kafe på Bøensætre, men på bestilling med et minimum antall på 10 tar Hedda og Egil imot grupper som kan nyte en nydelig frokost, lunsj eller middag. Her kvernes urkorn som enkorn, emmer, svedjerug og spelt på steinkverna. Hedda elsker å bruke naturen, og høster hva som er tilgjengelig etter de forskjellige årstider. Målsettingen er å servere mest mulig ”ureist” mat. I sommerhalvåret når man kan høste ville vekster, fra fruktskogen eller permakulturhagen trylles det på solfylte dager frem nydelige salater med opptil 50 forskjellige ingredienser og varme supper når det blir kaldere.
Kommer du på dagsbesøk til Bøensætre kan du steke deg en vaffel i den selvbetjente melkerampa på tunet, og nyte et deilig glass saft eller kopp kaffe på tunet. Eller hva med en guidet tur i det flotte kulturlandskapet?
Gjennom ulike ”matreiser” lærer Hedda gjestene om blant annet de ville veksters verden, der gjestene selv er med å høste av naturens rikdom og lager et herlig festbord av det de selv har plukket. Hun har også stort fokus på å bruke mat som forebyggende helsetiltak.
- Stort sett all frukt, bær, grønnsaker og urter har en helsebringende effekt, sier hun.
Det å få øynene opp for de gamle urkornene som spelt, svedjerug, emmer og enkorn er også en veldig spennende reise.
Urkorn og belgvekster har høyt næringsinnhold og inneholder stort sett alle stoffene kroppen trenger. Og Hedda brenner for å lære andre om hvordan man blant annet kan få bønner, linser og erter mer inn i kostholdet, eller lage sin egen ”grønne oase” på kjøkkenbenken. Utrolig morsomt og lett kunnskap å ta med hjem.
Bøensætre er også en naturlig arena for læring om gamle teknikker og kunnskap som pølsestapping, flatbrødbakst og å lage helsebringende kraft. Fermentering og syrning av mat er også noe Hedda underviser kursdeltagerne i. Det er heller ikke så mange som vet at de enkelt kan lage sin egen yoghurt eller sin egen kombutcha.
Konfekt og sunne søtsaker uten skadelige stoffer og dårlig samvittighet er også et populært kurs.
'
De siste årene har Hedda også startet opp med Yoga og mindfulness i det fri og helsereise med egen hjemmelaget kosmetikk og kremer. For grupper og bedrifter arrangeres det teambinding og event som tar deg med på utfordringer hvor samarbeid, konkurranse og hardt arbeid er avgjørende. I ”Kampen som husmann” får deltagerne prøve seg på timesoppdrag, tvekamper og ellers andre spennende aktiviteter. Hedda har vært ”Mentors kone” gjennom to sesonger i
TV2 sin TV serie Farmen, og vet hvordan oppgavene bør løses!
KONTAKT
Bøensætre
Bøensætre, 1798 Aremark
Telefon: 419 34 060
www.boensetre.no