
Fra Ørje kjører du nordover på østsiden av Rødenessjøen i ca 16 km. I Svendsbykrysset holder du til venstre og følger veien mot Mysen. Ikke langt etter krysset ser du et stort treskilt på venstre hånd hvor det står Joval Gård. Kjør ned bakken og Rødenessjøen åpenbarer seg foran deg. Ganske straks er du fremme på Joval.
JOVAL GÅRD
Morten og Hilde Jaavall
- Det her er verken Oslo eller Fredrikstad. Vi kan tilby noe helt annet. Her har gjestene mulighet til å finne ro. Klarne tankene og høre fuglene kvitre med skogen og sjøen som nærmeste nabo. Senke skuldrene og ta fatt på en av livets viktige begivenheter, eller en betydningsfull arbeidsøkt, sier Morten.
Her på Joval Gård, helt øverst i Rødenessjøen bor Morten og Hilde Jaavall, sammen med to sine to barn. På gården er det campingplass, utleiehytter for jakt og fisketurister og i en stor tre lavvo helt nede ved sjøen er paret vertskap for bryllup, barnedåper, fødselsdager, sommerfester og utdrikningslag med fart og spenning. I tillegg bidrar de til å skape en flott ramme rundt andre anledninger der man ønsker å samle kollegaer, venner og familie til et hyggelig lag. I lavvoen kan de dekke til 60 – 70 personer. Det er en varm og hyggelig atmosfære og levende lys, den vedfyrte grua i midten og varme i gulvet sørger for en hyggelig og intim stemning. Selv når gradestokken viser 20 blå i februar.
- Rundt lavvoen er det et stort aktivitetsområde. Her kan gjestene forsøke seg på øvelser som øksekasting, langbueskyting og skyting på løpende elg. De store uteområdene kan brukes til volleyball, fotball og lignende aktiviteter. Vi har en lang strandlinje og en brygge der vi gjerne tar imot gjester som ankommer sjøveien med en av de staselige dampbåtene på Ørje. Det kan nesten ikke bli en bedre start på et selskap!, sier Morten.
Gjestene kan overnatte enten i lavvoen eller i hyttene. Og da vanker det selvsagt frokost på morran, med egg og bacon og nykokt kaffe fra Ørje Kaffebrenneri på svartkjelen. På gården finnes det også store utmarksressurser, og nærområdene byr på mange flotte utfluktsmål. Alt ligger til rette for unike opplevelser. Her finnes både roen, og mulighet for en rekke ulike aktiviteter i et vakkert kulturlandskap.
- Det markedsfører seg litt selv. Fornøyde gjester sprer ryktet videre, og så ruller ballen, sier Hilde.
Morten og Hilde kjøpte Joval når tidligere eier skulle selge gården i 2018. Morten sin oldefar kom opprinnelig fra gården, men han var ikke eldst i søskenflokken, og bosatte seg på nabogården. Der vokste Morten opp sammen med mor, far og en eldre bror. Som yngst av de to brødrene hadde han egentlig ikke tenkt til å bli bonde, og utdannet seg innenfor elektronikk. Han møtte etter hvert Hilde, og når de fikk mulighet til å kjøpe småbruket Nordre Engerbråten, der Hilde vokste opp, grep de sjansen. Småbruket var lite, og tanken var aldri at de skulle drive kornproduksjon, men de lette etter andre måter å utnytte ressursene på. Etter hvert kom ideene om å starte med oppdrett av hjort. De kunne ikke mye om hjorteoppdrett fra før, og snuste litt på det i et par års tid, før de meldte seg på kurs.
- Kronhjorten er et majestetisk, mytisk og flott dyr, så valget falt på dem, sier Morten.
Sommeren 2014 brukte de hele sommerferien til å besøke ulike hjorteoppdrettere, og da var det hele i gang.
- Vi lærte utrolig mye av det andre hadde gjort før oss. Noe av det viktigste vi så var fordelen med å ha så tamme dyr som mulig. Vi så stor forskjell hos de ulike oppdretterne hvor tamme dyra var, og vi bestemte oss tidlig for å bruke mye tid i hegnet sammen med dyra. Vi valgte også å hente livdyr fra en besetning som var rolig. Det har resultert i at vi har god kontroll på dyra og lettere kan følge med på helsetilstanden. Alle dyra er nysgjerrige og kommer fram hver dag, noe som gir oss god kontroll. Det gjør det også enklere når vi skal slakte. Vi unngår stressa dyr, og kjøttkvaliteten blir helt topp. Etter at Mattilsynets veterinær har godkjent besetningen foregår selve avlivningen inne i hegnet. Helt rolig og uten form for stress. Dyra er ute med grønt gress under klovene helt til siste slutt, sier Morten.
På Nordre Engerbråten har Morten og Hilde gjerdet inn noe skog, noe gammelt kulturlandskap og noe fulldyrka innmark. Målsetningenhar vært at det skal være mest mulig likt områdene hjorten lever vilt, og de har prøvd å gjenskape det mest mulig naturlig med både fjell, rennene vann, grønne beiter og tett skog. Hele intensjonen er at det skal være nok beite i hegnet slik at de ikke trenger å gi mer fôr enn nødvendig i sommerhalvåret. Men noe tilskudd må hjorten ha, og gjennom tilskuddfôret får dyra blant annet nødvendige mineraler.
- Og i vinterhalvåret kjører vi inn rundballer av gress, slik at de har nok å spise, sier Morten. - Den meste givende tida på året er våren. Da er det grønt og fint i hegnet og nye liv kommer til.
Hver hjort får en kalv hver, og Morten og Hilde vet at de kan forvente om lag 30 kalver hvert år. Likevel er det alltid spenning i lufta og stor glede når den første kalven dukker opp i hegnet. Det pleier vanligvis å skje tidlig i juni. Kollene er flinke til å passe på, og de ordner alt på egenhånd. Det er naturens gang, og kalvene går sammen med mora og dier til de er store nok til å klare seg selv.




- Etter at vi kjøpte Joval falt mye på plass. Planen videre er å bygge opp et hjortehegn her på gården også. Med to separate avlslinjer kan vi hente bukker mellom besetningene og være selvhjulpne med livdyr.
De ser også på løsninger for å øke overnattingskapasiteten. En annen hyggelig følge av å bli eiere av en gård som Joval er at de nå kan følge egen råvare enda tettere fra jord til bord. Drømmen videre er å kunne servere ureist mat fra egen gård, og at alt fra slakting til videreforedling vil kunne foregå på gården. Det vil skape gode historier og gjestene vil kunne være med på hele prosessen.
En del av kjøttet selger de som stykningsdeler direkte til sluttforbruker fra gårdsutsalget på gården, på ulike markeder og på Matfatet. En del av produksjonskjøttet bruker de til å produsere spekepølser og karbonader.
- Spekepølsa vår har blitt en favoritt hos mange, så etterspørselen er stor. Den smaker godt alene, som snack sammen med godt flatbrød og er perfekt på en speketallerken, forklarer Hilde.
Noe av kjøttet blir også brukt i eget selskapslokale.
- Jeg syns det morsomste vi gjør i lavvoen er å servere hjort fra eget oppdrett. For eksempel en filet stekt i steikepanna over den åpne grua. Helt rene råvarer med nærhet til naturen. Det minner meg om turer i skog og mark når vi lager mat på åpen varme og luktene og smakene kommer til sin rett. Også det å koke kaffe på svartkjelen. Det blir jo ikke bedre enn det. Akkurat den stemningen er noe jeg ønsker å videreføre til gjestene her, og til ungene ikke minst. Hele pakka. Med viltkjøtt og naturens rene smaker. Den stemningen er ikke noe man får kjøpt i en butikk. Den må oppleves, sier Morten.
Mesteparten av maten som serveres på Joval tilberedes over åpen varme i stekepanner eller i kokegrop. Og gjestene er med å tilberede sin egen mat.
- Når vi lager maten i kokegrop begynner vi å fyre 5 timer før middagen skal serveres. Vi trenger ca 2 timer på å varme opp steinene til 250 grader. Vi bruker akkumulert varme. Det vil si at det ikke er flammene vi steker på, men vi bruker varmen vi har tilført steinene. Etter at vi har varmet opp gropa til riktig temperatur, blir gropa rengjort for glør, og pakkene med kjøtt, innpakket i mange lag med aluminiumsfolie, blir lagt ned i gropa oppe på steinene. Så dekker vi med varm stein og nyskjært torv. Det hele dekkes tilslutt med jord. Gjestene er med å legge ned maten, og mens maten er i bakken har de tid til å gjøre forskjellige aktiviteter. Mens gjestene setter seg til bords anrettes maten av oss på kjøkkenet og serveres som en buffet, sier Morten.
- Når kokegropa åpnes kommer den herlige lukta. Alle luktene og smakene er bevart i pakkene, og det er nesten magisk å åpne kokegropene. Gjestene blir alltid veldig overrasket over hvor mørt og godt kjøttet er, og det er utelukkende lovord å høste, legger Hilde til.
- Vi visste ikke hvor viktig sjøen var for oss før vi flyttet hit. Vi tenkte aldri på det når vi bodde på Nordre Engerbråten, men nå kunne vi ikke klart oss uten. Her har vi god plass, og nærhet til skogen og naturen. Vi har mange muligheter til rekreasjon og vi kan koble av alene ved et lite skogstjern eller nede ved sjøen, sier Hilde.
Familien bruker naturen mye. De sanker sopp og bær, og de høster av naturens spiskammers gjennom jakt og fiske. De sørger også for at andre får glede av ressursene. Til gården hører mye skog, og gjennom grunneierlaget selges jaktkort på blant annet skogsfugljakt, og de leier ut husvære midt i jaktterrenget. Et fantastisk fint utgangspunkt for gode jaktdager.
På gården leier de også ut kanoer til turister som vil padle Haldenkanalen. Med idylliske viker, odder og øyer er det duket for vakre naturopplevelser. Den varierte naturen byr på opplevelser for alle, enten de ønsker en idyllisk padletur med familien eller om de vil ha skikkelig fysiske utfordringer. Langs kanalen finnes både strender og gapahuker i tillegg til de spektakulære sluseanleggene på Ørje, Strømsfoss og Brekke. Å sitte i kanoen mens du blir sluset opp og ned er en spennende opplevelse for både store og små.
På Joval har de spesialisert seg på fisketurister, og hvert år kommer tyske turister til gården for å fiske storgjedde. De to høystandardhyttene med båter er utleid fra påske til september. Rødenessjøen er rik på gjedde, og det går også noen skikkelig store rugger i sjøen. Morten kjenner sjøen som sin egen lomme, og gir gjestene gode tips til plasser hvor storgjedda står. Han peker ut gode og sikre fiskeplasser på kartet, og gjestene drar opp gjedder på over meteren nesten hver uke. All gjedde over 80 cm skal slippes pent tilbake i vannet, så de største ruggene settes tilbake i sjøen etter en runde med måling, veiing og fotografering.
- Den største gjedda som ble målt i fjor var på 128 cm. Men det finnes betydelige større gjedder i sjøen også, og det går gjetord blant de tyske fiskerne om ”das große Krokodil, sier Morten og ler.


KONTAKT
Joval Gård
Solspillveien 32, 1870 Ørje
Telefon: 951 12 604
www.joval.no