top of page
Anonby -Smakfulle omveier - Web-04.jpg

Fra Ørje kjører du sørover på østsiden av Øymarksjøen mot Halden. Straks du kommer ut av det lille tettstedet,
åpner landskapet seg og Øymarksjøen åpenbarer seg foran deg. Kjør langs sjøen videre sørover, mens du lar
tankene fly. Straks passerer du Solstrand på høyre side, og etter en liten stund dukkert skiltet med ”Selvbetjening
– Poteter, honning og egg” opp foran deg. Ta av til venstre inn Anonbyveien og følg veien innover.
Et nytt skilt med ”Poteter – Selvbetjening” forteller deg at du er fremme.

ANONBY GÅRD

Ragnhild og Sven Ole Nesset

  - Nei, en potet er ikke bare en potet, ler Ragnhild. - Det finnes en potet for alt! Bare si meg hva du skal lage, så skal jeg svare med hvilken sort du bør velge.

 

Og Ragnhild har litt å velge mellom når hun skal hente poteter til dagens middag. En lang rekke ulike sorter ligger gjemt der under potetriset på jordene rundt gården. Alle med ulike egenskaper og forskjellig smak. Hvert år dyrkes det poteter på om lag 30 mål her på Anonby. På resten av arealet dyrkes det korn. Gården drives av Ragnhild og Sven Ole Nesset. Her midt i mellom innsjøen Gjølsjøen og Haldenkanalen har de dyrket poteter i 20 år.
 

De er begge fra bygda, og gikk i klassen over hverandre på skolen. Ørje er ikke større enn at alle kjenner alle, men kjærester ble de ikke før etter de var ferdig på ungdomsskolen. De møttes på en fest, og det ble etter hvert giftemål og 3 barn. Sven Ole vokste opp på Anonby, og som enebarn hadde han alltid visst at det var han som skulle ta over familiegården. På Anonby var det melkeproduksjon, og paret overtok drifta etter Sven Oles foreldre.

 

De gikk lenge med planer om å utvide fjøset og hadde nesten bestemt seg for å sette inn ny innredning da noe uventet snudde alt på hodet. Sven Ole hadde vært konstant småsyk hele vinteren, og da prøvesvarene kom fikk de noe å tenke på. Helt plutselig hadde han utviklet allergi, og da var det ikke noe valg. De måtte tenke nytt. I noen år gikk de og grublet. De kunne alltids dyrke korn, men inntektene var ikke all verden. De gikk noen grundige runder med seg selv, og var innom flere ulike produksjoner. Noen foreslo at bringebær kanskje kunne egne seg, mens andre foreslo grønnsaksproduksjon i drivhus.

 

Valget falt etter hvert på potet. Det var ingen tradisjon for dyrking av poteter i området, og det manglet ikke på dem som mente at jorda på gården ikke passet for potetdyrking.


- Vi fikk høre at det var dårlig jord til potet her, sier Sven Ole.

 

De fleste mener at poteter skal ha lett sandjord. På Anonby består jorda av moll og leire, og enkelte steder til og med myr.
- Vi kom på et tidspunkt over en artikkel fra Nederland om et toprissystem på potet, sier Ragnhild. - De potetene på tung jord var de dyreste fordi de beholdt mest smak. Det var en helt motsatt tankegang enn vi før hadde blitt presentert, og det var veldig interessant lesing for oss.

 

Tidene forandrer seg, og de bestemte seg for at det måtte være lov å prøve. Det første året begynte de forsiktig med to ulike sorter. Det neste året økte de til fire. Nå er de oppe i 13-14 sorter i året, og etter mange år som potetbønder har de etter hvert fått et bredt erfaringsgrunnlag.
 

- Vi prøver hele tide å finne de som kunden liker best, og de som blir best på vår jordtype, sier Sven Ole.
 

- Noen sorter egner seg godt her, mens andre sorter holder vi oss unna. Og det er helt klart at samme potet kan ha forskjellig smak avhengig av hva slags jord den står i. Så jordsmonnet har mye å si for smaken! Vi føler at vi har motbevist skeptikerne. Poteter kan definitivt trives godt i annen type jord enn sandjord. Faktisk blir det utrolig gode poteter i myr, sier Sven Ole.

 

I år er det 13 slag poteter på gården – Juno, Arielle, Blå, Berber, Cerisa, Erika, Celandine, Fakse, Brage, Grom, Labella, Pimpernell og Mandel. De aller første tidligsortene kan tas opp ved St.Hans tider, og det ligger alltid en spenning i lufta når det begynner å nærme seg tida da de første potetene etter planen skal begynne å bli klare for
opptak.

 

- De aller første nypotetene er nesten magiske, sier Ragnhild. - En liten smørklatt, en klype salt og litt dill, så har du en helt fantastisk smaksopplevelse. Ingenting slår smaken av helt ferske nypoteter – rett fra jordet, sier hun.

 

Årets første potetstappe på nypotet er også noe de alltid ser frem imot.

 

- Vi har en tidligpotet som er veldig god til potetstappe. Det er Berber. Med denne blir stappen fløyelsmyk med deilig smak. En annen favoritt er mandelpotet, og utover i sesongen bruker vi Labella. Alle gir en veldig god stappe!
 

Når først poteteventyret er i gang på Anonby, går det slag i slag utover hele året. De ulike sortene avveksler hverandre, og gården kan tilby poteter til kundene helt fram til mai/juni måned neste år. De siste årene har de testet ut flere nye sorter, og nykommere som Labella, Erika, Cerisa og Celandine har blitt godt mottatt hos kundene. De er delikatessepoteter som blant annet er meget godt egnet til grilling og festmiddager. Bakepotet er en annen storselger til grillsesongen, og før jul leveres mandelpoteter til rakfisk og lutefisklag.
 

- Bakepotet er en favoritt her hjemme hos oss også på sommeren. Da bruker vi Juno, Berber, Mandel, Labella og Fakse. En god og mør bakepotet, sammen med en god klatt deilig kryddersmør er helt nydelig. Det er godt som tilbehør sammen med annen mat som for eksempel grillmat, men kan også nytes alene som en koserett ute i sola en sommerkveld.

Ovnsstekte poteter er også en favoritt. Lett å lage, og fin som tilbehør til grillmat og andre retter. Vi bruker da gjerne
Cerisa, Erica eller Blå tidlig.

 

Til sommerens grillmåltider lager Ragnhild ofte potetsalat, og da er det som regel Erica hun bruker. Når høsten kommer lager hun ofte en god og varmende potetsuppe. Da kan de fleste potetsortene brukes, og ingenting slår en god kremet
potetsuppe toppet med litt sprøstekt bacon.

 

Ragnhild og Sven Ole jobber hele tiden for å få best mulig kvalitet på produktene. På Anonby bruker de minst mulig sprøytemidler, og sprøyter kun ved behov. De driver ikke økologisk, men sprøyter likevel minimalt, og langt under de minimale anbefalinger. Dette ved siden av tung jord og ikke vanning gir potetene mer smak. De praktiserer heller ikke nedsviing av ris, her blir riset knust. Ved nedsviing sprøyter man riset. Dette trekker inn i riset og inn i poteten, og når de isteden knuser tilsetter de ingen giftstoffer.
 

Potetene må behandles skånsomt. Tidligpoteter blir derfor tatt opp for hånd. Kun lagringspotetene som tåler litt mer, blir tatt opp maskinelt. Alle potetene blir håndsorterte for å kunne sortere vekk dårlige poteter. Dette innebærer selvsagt mye jobb, men også høyere kvalitet. Ikke sjeldent kan man se hele familien i sving utpå jordet. Også barn og barnebarn.
 

Potetene har det best i jorden, der er det mørkt og fuktig. Ragnhild og Sven Ole passer derfor på å ta opp små mengder av gangen i sesong, slik at de ikke blir liggende unødvendig lenge på lager. En riktig lagret potet har lang holdbarhet. I en kald, mørk potetkjeller vil den holde seg helt fin i månedsvis. Det store potetlageret på gården har en
stabil temperatur, og her stables potetene i store potetkasser utover sensommeren og høsten.

 

- Renskrubbede poteter er ferskvare, mens uvaskede poteter holder seg like bra når de lagres i lang tid på den riktige måten. Så her på Anonby vasker vi ikke potetene. Når vi lar være å vaske potetene kan de lagres i lang tid uten at kvaliteten forringes, og vi sikrer at kundene får topp kvalitet. 

 

Det er få butikker som selger uvaskede poteter, og ofte må man til et gårdsutsalg for å få tak i dem. Mange av kundene som handler i det selvbetjente utsalget på Anonby handler her nettopp fordi de ønsker poteter med jord, som holder lenger. Og når Ragnhild og Sven Ole har gjort ”grovarbeidet” er det viktig at du oppbevarer potetene riktig når du kommer hjem.


- De færreste har potetkjellere lenger, og for de fleste betyr dette at

kjøleskapet er den beste oppbevaringsplassen. Og skal du oppbevare dem i mer enn et par uker er de uvaskede helt klart best!
 

Anonby har fast leveranse på poteter til Fredriksten Hotell, og andre storkjøkken. Cerisa og Erika er to av slagene som kokkene på Fredriksten Hotell sverger til. Sven Ole og Ragnhild jobber kontinuerlig morgen som kveld for at potetene skal ha det best mulig. På den måten får kundene også det beste mulige produktet.

Kjøkkensjefen blir ikke overrasket hvis han får en telefon på ettermiddagen/kvelden med spørsmålet:


- Skal jeg løpe ut i åkeren å plukke noen poteter til deg? Det er meldt regn i kveld. Da blir det så mye jord på de.
 

Gleden av å dyrke mat er det som driver ekteparet. Og samarbeidet dem imellom. I tillegg er det selvsagt motiverende med mange fornøyde kunder og positive tilbakemeldinger. Mesteparten av potetene selges i det selvbetjente utsalget på gården. Fra juni og utover er det full rulle, og i det nyoppussede gårdsutsalget står potetene sirlig
stablet på hyllene etter sort. I utsalget selges også egg og honning produkter fra lokale produsenter, og sirup fra Linnea Finnskogen. Kundene kan betale med kontanter eller vipps, og handlingen gjør de unna på egenhånd. Gårdsbutikken skal etter hvert utvides med flere produkter, men de skynder seg langsomt og prøver seg litt frem for å se om produktene selger.

KONTAKT

Anonby Gård
Anonbyveien 44, 1870 Ørje
Telefon: 415 23 017
www.facebook.com/anonbygaard

bottom of page