top of page
Kinn -Smakfulle omveier - Web-12.jpg

Fra Ørje kjører du nordover langs vestsiden av Rødenessjøen. Ta til høyre mot Skislett
ved den gamle butikken på Kallak og følg veien i ca 3 km. Når du kjører opp en bakke med en sving, må du
følge nøye med. Rett etter svingen, før bakketoppen, skal du kjøre inn på avkjøringen på høyre side.”

ØSTRE KINN GÅRD

Arne, Anne og Helene Østbye

På gården Østre Kinn i Rødenes har Helene Østbye og foreldrene Anne og Arne en liten besetning med gammalnorsk spælsau. Kinn betyr ”bratt skråning”, og når du nærmer deg gården, forstår du hvorfor den har fått nettopp dette navnet. Gården ligger vakkert til i ravinelandskapet, med flott utsikt over Rødenessjøen. På beitene bak våningshuset står store gamle trær i bratte bakker, og herfra høres et yrende fugleliv. Biene summer, sauene breker og er du heldig kan du høre beveren plaske i Kinnebekken nedenfor gården.
 

På Kinn har det vært odelsjenter i flere generasjoner og Helene er den femte i rekken. Hun har aldri vært i tvil om at hun ønsket å ta over hjemgården som har vært i familien siden 1600-tallet. Etter å ha bodd nesten 10 år i Trondheim og Bergen, flyttet hun tilbake til hjembygda.
 

- Det var fint å bo litt andre steder og jeg stortrivdes i både Trondheim og Bergen, men det er rart med det når du er oppvokst i et paradis som dette - da lengter du hjem til slutt, sier hun.

 

Hun har blitt mer og mer involvert i gårdsdriften etter at hun flyttet hjem, og skal snart ta over gården. På Kinn ble det tidligere drevet godt, gammeldags landbruk med hest, ku, gris og høns i tillegg til kornproduksjon. Fram til 1981 var også bygdas telefonsentral her. Helenes oldefar sluttet med dyr i 1975 og i mange år var det kun kornproduksjon på gården. Da Anne og Arne tok over gården i 1981, holdt den fine utsikten på å gro igjen. De brukte mange timer på å rydde busker og kratt, men skjønte fort at det måtte beitedyr til for å holde kulturlandskapet åpent. På 1990-tallet ble de gamle beitene gjerdet inn og en flokk sauer fra Rakkestad hadde sommerjobb på Kinn hver sommer i årene som
fulgte.


I noen perioder da Helene og søstrene var små hadde de kaniner og høner på Kinn, men familien hadde lenge hatt lyst på egne beitedyr. Etter mange og lange diskusjoner der både kuer, geiter og ulike saueraser ble vurdert, falt valget til slutt på gammalnorsk spælsau. I januar 2017 kom 11 søyer til gården og siden har sauene vært gårdens
midtpunkt. Dyrene skaper aktivitet på gården og har vært et felles prosjekt for hele familien. Familie og venner kommer ofte innom for å hilse på sauene, og ekstra hyggelig er det med besøk når det er lamming.

 

Lammingen er årets høydepunkt - vårens vakreste eventyr. Rasen gammalnorsk spælsau er etterkommere av den gammelnorske sauen og er litt mer robust enn mange av de andre sauerasene. De har veldig godt morsinstinkt og lammer stort sett uten hjelp. Søyene går ofte inn når de skal lamme, men noen lammer ute. Da blir de geleidet
inn på ”barsel” etter at lammene er født. Etter et par dager i egen binge, slippes mor og de nyfødte lammene tilbake i flokken. Det tar ikke lang tid før lammene løper rundt i bergsidene med resten av lammeflokken mens mødrene står og spiser. Om sommeren går sauene på beite ved Rødenessjøen og jobber med å holde kulturlandskapet i hevd. Kulturbeitene på Kinn passer perfekt for denne lettbeinte rasen som gjerne klatrer på berg og i bratte skråninger.

 

Sauene krever lite jobb på sommeren, så da kan Helene og resten av familien slappe litt av. Store deler av sommeren tilbringes hjemme - i og ved Rødenessjøen. Behovet for å dra bort i ferien er ikke så stort når en bor i et ferieparadis. Båt, brygge, bålpanne og en fiskestang er det som trengs for å få sommerfølelsen.

 

På høsten sendes lammene til slakteriet og tilbake kommer deilig kjøtt og flotte skinnfeller i mange forskjellige farger. Det er ikke flere sauer på Kinn enn at de kjenner igjen lammene når skinnfellene kommer i retur, så hver skinnfell merkes med navn og nummer før de selges. Alle dyrene får navn når de blir født, og navneinspirasjon henter de fra naboer, venner og bekjente, kongelige og TV-serier. Den ene søya heter Sissel Renate og er oppkalt etter en karakter i NRK serien Heimebane.


- Vi syns det var et så artig navn, men heldigvis er det ikke så mange som har dobbeltnavn. Det hadde blitt tungvint, smiler Helene.

 

Den gammalnorske spælsauen har tykk og lang ull som gjør at de kan gå ute hele året. På Kinn har de tømt den gamle møkkakjelleren, og her kan sauene gå inn og ut som de vil i vinterhalvåret. Hver høst blir møkkakjelleren innredet med tørr halm, slik at det blir lunt og godt å ligge der. Fin utsikt over Rødenessjøen har de derfra også, men sauene velger stort sett å være ute, nesten uansett vær. Søyene klippes både vår og høst, og det er høy kvalitet på ulla til den gammalnorske spælsauen. Foreløpig blir ulla fra sauene på Kinn levert til Nortura, men Helene leker med tanken på å produsere eget garn. Hun strikker mye, og drømmer om å strikke med garn fra egne sauer.
 

Lammelår og fårikål har vært populære middager på Kinn i årevis, men de siste årene har det kommet flere og flere lammeoppskrifter på repertoaret. Både Helene og Anne liker å lage mat, og lammekjøtt byr på mange muligheter: Ulike lammegryter, lammefrikassé, fersk lammeribbe og hjemmelaget lammerull har blitt nye favoritter, og lammekoteletter har blitt et fast innslag på grillen. Men ifølge Helene er det aller beste og enkleste “plukklam” - langtidsstekt lammelår
eller bog som er så mørt at det ikke nytter å skjære det i skiver. Kjøttet fra gammalnorsk spælsau er saftig og marmorert, en delikatesse som kan brukes til det meste. Det er mulig å bestille slakt av hele lam og søyer fra Kinn på høsten, og kanskje blir det flere produkter av kjøttet med tiden.


Selv om Helene er oppvokst på gård, ønsket hun seg mer fagkunnskap før hun skulle ta over gården. Hun bestemte seg for å gå voksenagronomkurs på Kalnes videregående skole. En fredag i måneden i tre år var det undervisning på Kalnes, og sommeren 2019 var hun ferdig utdannet agronom.


- Det har vært utrolig lærerikt og interessant, og det er godt å vite at jeg har grunnkunnskapen i bunnen når jeg skal drive gården selv, sier Helene.
 

- Det viktigste jeg lærte var vel at som agronom blir en aldri utlært. Jeg har så vidt pirka litt i faget de årene på Kalnes, og nå gleder jeg meg til å lære mer for hvert år.
 

Skog og utmark sto også på læreplanen på Kalnes, og det har gitt en ny dimensjon til de mange skogsturene Helene går i løpet av året. Hun har blitt mer oppmerksom på trærne og plantene, men for Helene handler skogen først og fremst om rekreasjon. De store skogområdene Nordskogen og Fjella ligger i gangavstand fra gården. Helene benytter seg ofte av de mange milene med turløyper i nærområdet, og skogen brukes også til jakt og skiturer. Når det er nok snø til at det lokale orienteringslaget kan kjøre skiløyper i Fjella, er Helene ute med ski på beina så ofte hun kan.

 

Helene er stolt av å bo i ei bygd som heier på de som satser.

- Ørje er et helt annet sted nå enn da jeg vokste opp her. Båtkaféen, Matfatet, Bakergården - alt det har vi fordi vi har flinke folk som tør å satse og som blir heiet på av lokalmiljøet. I Marker har vi ikke fokus på de få lokalene i sentrum som står tomme, men er stolte av og støtter opp om de butikkene og møtestedene vi har, sier Helene.
 

- Når du bor på bygda nytter det ikke å klage på at det ikke skjer noe. Det gjelder å stille opp på det som faktisk skjer, og ikke minst: selv forsøke å ta initiativ og bidra så godt en kan. Det synes jeg vi er
flinke til i Marker, skryter hun.

KONTAKT

Østre Kinn Gård
Vestre Rødenesveien 1074, 1870 Ørje
Telefon: 419 08 884
Instagram: @heleneilunden

bottom of page