top of page
Kollerud - Camilla Nordmo  - WEB-4.jpg

Fra Ørje kjører du RV 21 langs Rødenessjøen og videre på FV 125 langs Skullerudsjøen og over til
Hemnes. Fra Hemnes kirke kjører du sørover mot Ydersbotn. Ta første vei til høyre, ved Kollerud, ned mot
Hemnessjøen. Over første bakketopp ligger Kollerud Gård nedre, med låve på venstre siden av veien og
våningshus, veslestue og uthus til høyre.

KOLLERUD GÅRD

Elin Kollerud og Francisco Caparros

Etter flere år i hovedstaden valgte Elin Kollerud og Francisco Caparros en ny permanent tilværelse på landet. I 2008 overtok de hjemgården til Elin, Kollerud Gård nedre, som ligger vakkert til i Kollerudvika våtmarksreservat ved Hemnessjøen. Her bor de med sine to jenter på 6 og 10 år og etter hvert ganske mange dyr. Francisco er fra Spania, men flyttet til Norge i 2005. De første årene var de ukependlere til Oslo og gårdsdrifta var kun en helgesyssel, men etter hvert bestemte de seg for å flytte permanent på landet og satse på gården.
 

- Spennende jobber i hovedstaden til tross, så skjønte vi at vi gikk glipp av interessante utviklingsmuligheter på gården og at livsstilen ikke var bærekraftig” sier Elin. - Vi bestemte oss derfor for å flytte permanent på landet og å satse på gården.
 

Det var farfar Kåre og farmor Gudrun som bodde på Kollerud, selv om Elins far drev gården inntil han døde i 2007. Elin har vokst opp like ved og kunne tusle over jordet til farmor og farfar når hun ville.
 

- Farmor Gudrun hadde gått husmorskolen og kunne lage alt fra bunnen, og jeg lærte blant annet å lage blodklubb, klotmelk og gjeddefiskekaker med selvfisket gjedde fra Hemnessjøen, forteller
Elin.

 

Kollerud Gård nedre består av 139 daa dyrka mark og 200 daa skog og er med andre ord en liten gård, særlig dersom man kun skal drive tradisjonelt med korn. Derfor var det viktig for Elin og Francisco å tenke litt alternativt og se etter andre muligheter når de skulle ta over. De hadde et sterkt ønske om å ta hånd om hele verdikjeden selv og de fant fort at det derfor måtte være en vekst der det lot seg gjøre å starte opp uten at de måtte investere i infrastruktur. Valget falt derfor på bringebær på en åkerlapp som uansett ikke var til noe i kornproduksjonen.
 

- Med 2,5 daa bringebær kunne vi komme i gang gjennom å selge til ferskkonsum direkte fra gården, videreforedle til saft og syltetøy på eget kjøkken i Veslestua og bruke et enkelt kjøleskap og fryser til oppbevaring, sier Elin.
 

De gikk i gang med stort pågangsmot, og i 2017 ble de første bringebærplantene plantet. Sommeren 2018 kunne de første bærene høstes, og det var stor stas å kunne høste av noe de selv hadde stullet og stelt for og passet på i lengre tid.
 

- Vanning, gjødsling, klipping, luking, oppbinding, røkting av insektfeller og tusen spørsmål om hvordan man egentlig gjør både det ene og det andre. Da smakte det kanskje ekstra godt når vi endelig kunne prøve de første bærene, tror Elin.
 

- Det gjelder også å bruke de mulighetene som ligger i nærhet og tilknytning til gården, sier Elin.

 

Kollerud er en sentrumsnær gård med gangavstand til butikk, barnehage, skole, sykehjem og idrettsanlegg med kafe på Hemnes. Det gir et godt utgangspunkt for å ta imot besøk på gården, noe hele familien setter stor pris på.
 

- På sommeren holder vi åpent i helgene for gårdsbesøk som kan bookes gjennom Facebook-sida vår. Vi har også et samarbeid med SFO ved Bråte skole som har anlagt kjøkkenhage hos oss og som besøker gården i sesongen, sier Elin.
 

Paret erfarte også at det er behov for tilrettelagte arenaer for barn og unge, og i 2018 ble de godkjent Inn-på-tunet gård. De har gårdshelger der de tar imot ett barn eller et søskenpar om gangen. De har også ferie og fritidsopplegg for barn i grunnskolen. Gården er naturlig nok utgangspunkt for aktivitetene som tilbys. Stell av dyra, turer i utmarka, små håndverksprosjekter, matlaging, eksperimenter basert på jord og dyrking er bare noen av aktivitetene som tilbys.
 

- Selv på landet er det ikke alle som vokser opp med dyr eller vet så mye om hva som skjer med maten før den havner i butikken. ”Det er et privilegium å bo på en gård og ha dette rundt oss hver dag og ekstra fint å kunne invitere andre til å delta i disse opplevelsene. Det er også veldig givende å få besøk av både små og store som kommer med sine erfaringer og som vi kan lære noe av. Vi jobber ut fra målet om å gå gi jordnære opplevelser gjennom aktiviteter hos oss og med gårdens produkter. ”Jordnære opplevelser” brukes også som et slagord eller motto.
 

Men hoveddelen av familiens inntekter genereres fortsatt utenfor gården, og med to små barn er hverdagen på Kollerud hektisk.

        - Bondeyrket er på mange måter en risikosport, fordi bonden er avhengig av vær og vind for å få gode avlinger og av markedet for å få solgt produktene” sier Elin. - Vi synes det gir for usikre betingelser for å gjøre store investeringer og vår strategi har derfor vært at vi heller skal bygge stein på stein enn å ta det store og kostbare spranget inn i en ny produksjon. Målet er at det skal skje litt hele tiden i tråd med hva lommeboka tillater oss å gjøre og at vi samtidig kan bruke litt tid på å lære og feile. Det gjør at vi fortsatt har hovedinntekten fra arbeid utenfor gården, men at vi kan bruke det vi tjener på gården til å investere i og videreutvikle driften.
 

    - Det er mange kompetansetilbud for landbruket og for oss har mange av disse vært veldig nyttige, både når det gjelder dyrking, videreforedling, produktutvikling og salg. Utfordringen er at det er så mye vi har lyst til å lære og utvikle, slik at det er vanskelig å begrense oss. Det gjelder å finne en god balanse mellom å bli god og solid nok på noen kjerneområder og å ha mange nok bein å stå på til å få en fornuftig drift, legger hun til.
 

For å få det hele til å gå opp har de valgt å kjøpe inn tjenester på områder der det for dem ikke er hensiktsmessig å investere tid og penger. De driver fortsatt en stor del av jorda med konvensjonell kornproduksjon og leier inn de fleste tjenestene til dette, siden de ikke har en stor maskinpark og heller ikke ønsker å bruke tiden til dette. Men selv om de har valgt å kjøpe inn enkelte tjenester har de fortsatt et godt tak i rattet.
 

     - Det beste med å drive gården slik vi gjør, er at det gir et sterkt eierskap til det vi holder på med og et stort ønske om å lykkes” sier Elin. Vi kunne ha satt bort all drift, latt gårdsbygningene stå tomme og kun brukt gården som bosted, med pendling til jobb i Oslo. Det ville ha fjernet oss mentalt fra gården og gitt oss liten kontakt med det vi har rundt oss.
 

Isteden har de nå tid til å jobbe med videre utvikling på de områdene de ønsker å fokusere på. På sikt ønsker de å utvide bærproduksjonen på gården. De har også et ønske om å drive på en så bærekraftig måte som mulig og redusere bruken av kunstgjødsel og plantevernmidler. Foreløpig er det kun bringebærproduksjonen som drives økologisk, men målet er å gradvis gå over til en mer økologisk driftsform på hele gården.
 

Det mest givende med å jobbe på den måten de gjør nå er at de får brukt mange sider av seg selv, og gården blir et sted hvor familien gjør ting sammen. Dyra skal stelles, det skal sås i kjøkkenhagen, fuglene trenger ny fuglekasse, et gjerde må repareres. De syns det er veldig lærerikt å ivareta hele verdikjeden selv og givende å følge produktet fra jord til bord eller direkte til kunden. Gården gir dem også mulighet til å møte mennesker de trolig ellers ikke ville blitt kjent med og det er fint å kunne bruke gården som arena for aktiviteter. Det gir et ekstra påskudd til å holde det ryddig, rent og i orden.

      - Egentlig er det bare kreativiteten som setter begrensinger for hva vi kan gjøre. Og det gjelder å være litt kreativ for å utvikle både produkter og aktiviteter på gården, sier Elin.

Og med et bugnende bringebærfelt på gården har de utviklet sine egne gårdsprodukter. Bringebær er både friske og søte på smak og er anvendelige i mange typer retter. De små smaksbombene blir til nydelig syltetøy og saft som selges til sluttkundene direkte fra gården, på markeder, gjennom REKO ringer eller fra lokale nisjebutikker. Hjemme på Kollerud er bæra i tillegg en favoritt i smoothie, desserter, kaker og salater. De gjør seg også godt som smakstilsetning i dressinger og sauser. Familien syns det er vanskelig å kun trekke fram en favorittrett, men en god og gammeldags rullekake med bringebærsyltetøy er nok en de aldri går lei av. Den passer både til fest og til helgekosen og kan varieres med tilbehør som fersk frukt og bær, krem eller is.

 

- Og har du bringebærsyltetøy i fryseren, kan du nyte den friske bringebærsmaken året rundt, sier Elin.
 

Det er også ett og annet fra det spanske kjøkkenet familien lar seg inspirere av. Tapaskjeks er veldig gode til spekemat, ost og tapasretter og tilberedes ofte på Kollerud. Det spanske kjøkkenet er veldig variert med et middelhavsklima som byr på alle slags ferske grønnsaker, frukt, nøtter, krydder og sjømat. Ikke alt lar seg like godt gjenskape på en norsk kjøkkenbenk, men familien på Kollerud gjør hva de kan. Forandring fryder uansett.
 

Det å bo helt inntil Hemnessjøen gir også tilgang på kreps, noe som etter hvert har blitt nokså unikt i nasjonal sammenheng. Fortsatt holdes tradisjonelle krepselag, der slekt og venner samles til fest med årets krepsefangst og en akevitt eller to. Inntil for et par tiår siden var krepselag fast innslag i krepsetida i august langs hele Haldenvassdraget. Men dessverre har den fremmedartede signalkrepsen fortrengt edelkrepsen i store deler av vassdraget og det er nå forbudt å fiske signalkrepsen fordi den sprer krepsepest som tar livet av edelkrepsen. Men i Hemnessjøen er det fortsatt en forholdsvis stor edelkrepsbestand, som det er mulig å høste litt forsiktig av.

 

Krepsing er imidlertid en grunneierrettighet, så det er ikke fritt fram.

 

     - Egentlig er krepsen finest levende, synes Elin. - For meg er det selve opplevelsen med krepsefisket som er fin. Derfor krepser vi mest for å overvåke bestanden og slipper den uti igjen. Kanskje krepsefiske
kan bli neste jordnære opplevelse vi kan invitere til?

KONTAKT

Kollerud Gård
Kollerudveien 84, 1970 Hemnes
Telefon: 920 47 234
www.kollerudgard.no

bottom of page