top of page
Ørje_Kaffebrenneri_-Smakfulle_omveier_-

Sett på en god podcast og hold deg på E18 i en drøy time østover fra Oslos gater. Så snart du passerer kommunegrensen til Marker kommune kan du se en ås som er ”pyntet” med høytgående propeller, og om du lukker opp vinduet kan du kanskje kjenne duften av vår nybrente kaffe. Vakkert omkranset av sjø og skog ligger denne vakre slusebyen foran deg og inviterer deg på en kopp kaffe. I sentrum finner du selvsagte kaffe fra Ørje kaffebrenneri hos flere av butikkene og serveringstedene. Legg turen innom O.Mosbæk & Co, Matfatet eller Bakergården for en deilig kaffeopplevelse!

ØRJE KAFFEBRENNERI

Lars Johansson, Anette Jaavall,
Christian Hattestad Nesset
og Roar Moheim

At det er mye glede i en god kaffekopp er de alle helt enig i,de fire ildsjelene med lidenskap for god kaffe og med hjertet godt plantet i Marker. Over en kaffekopp en hustrig høstdag kom praten inn på at bygda manglet et eget kaffebrenneri, og heldigvis var veien fra ide til gjennomføring ikke lang for de to ildsjelene, Lars og Christian. Mange hadde nok latt det bli med praten, men gutta lot seg ikke stoppe av at kunnskapen om kaffebrenning og kaffebrennere ikke var mye å skryte av. Lokalpatriotismen oste, og gutta kjøpte med stor iver sin aller første kaffebrenner. Nå skulle det brennes kaffe! Og med en kapasitet på 2,7 kg i timen kunne de lage mye, tenkte de.
 

Lars trekker litt på smilebåndet. Det skulle ikke mange forsøkene til før de fant ut at det å brenne kaffe ikke er en medfødt kunnskap. Roar, som solgte dem brenneren, var heldigvis en skikkelig kaffenerd som mer enn gjerne ville bruke av sin tid til å lære bort alt han kunne om brennekunsten. Og han takket heldigvis ja når han ble invitert med på laget. Med administratoren Anette, som er en mester i å dra i trådene, er de fire lokalengasjerte kaffeentusiastene nå et team.

 

Med hjerte for bygda og med et ønske om å lære mest mulig om kaffe, ble hjulene dratt i gang. Og det var en stolt gjeng som i mai 2018 kunne fortelle sambygningene at bygda hadde fått tidenes første kaffebrenneri.
 

- Det er mange som har lurt på hva som fikk oss til å etablere et kaffebrenneri her i ei lita bygd midt i Haldenkanalen, sier Christian.

 

Svaret på det er enkelt.

- For oss handlet det om å lære seg noe nytt, samtidig syntes vi det var det på tide at vår lille bygd skulle få sitt eget brenneri. Kanskje vi til og med kan lokke flere hit til den flotte bygda vår med litt nybrent kaffe!”
 

Gjengen bestemte seg tidlig for at de ønsket å både brenne og selge kaffe, og samtidig styrke folkets kunnskap om hva de har i koppen. Lokalt har folk støttet dem hele veien, og de syns det er veldig morsomt når de får høre begeistrede kommentarer som: ”tenk at vi kan få så god kaffe på lille Ørje” og ”det er jo nesten som i byen dette”. Med slike tilbakemeldinger får vi bekreftet at folk setter pris på god lokalbrent kaffe og litt ”byluksus” her på bygda.
 

Hvor kaffen kommer fra er viktig for gjengen i brenneriet.

 

- Vi kan jo ikke si at vi har et kortreist produkt, men vi kan garantere nybrent kaffe av beste kvalitet”, sier Lars. ”Det er rett og slett ikke de riktige  forholdene i denne delen av verden. Vi har ikke rett klima kombinert med høyde og jordsmonn, altså det som skal til for å dyrke kaffe av høy kvalitet. Vi er derfor nødt til å importere råkaffe fra de landene der forholdene ligger til rette for dyrking. Det var helt naturlig for oss å velge råvarer fra Etiopia, kaffens hjemland. Der dyrkes fantastisk god kaffe, i tillegg har vi vært der og fulgt hele prosessen. På kaffeturen til Bale Mountains i Etiopia høsten 2019 fikk vi se kaffeproduksjonen på nært hold og de fikk se hvor viktig kaffen er for lokalbefolkningen
i de ulike distriktene.

 

Utdrag fra reisedagbok fra Bale Mountains, Etiopia November 2019:
Når man kjører langs veiene i Etiopia blir man overrasket over hvor mye folk det går langs veiene. Det er mennesker overalt som er på vei til… ja, jeg vet egentlig ikke hva de er på vei til, men på veien er de - overalt. Det er dyr og folk, hester, esel, geiter, mer folk, små mopedbiler og enda mer folk. Etter å ha stirret storøyd på vrimmelen av mennesker i tre timer, svinger vi inn på en grusvei som skal vise seg å bli en særdeles humpete opplevelse. Her funker det ikke å kjøre en liten norsk familiebil. Her er det Jeep eller lastebil som gjelder. Ja de kjører faktisk lastebil på disse veiene. Det MÅ de. De skal tross alt frakte mange tonn kaffe fra distriktene til fabrikkene i hovedstaden. Etter å ha fått ristet oss løs i 3 og en halv time i en snittfart på 20km/t kommer vi oss over fjellet og den vakre naturen rundt oss får mer og mer farge.

 

Frodig skog og rennende elver. Ja nesten som jungel omslutter oss, og da vi når en høyde på 1750 moh ser vi det første kaffetreet. Jo lenger vi kommer ned i dalen, jo grønnere blir det og flere kaffetrær kan vi telle. Nå er vi langt utenfor allfarvei. Vårt hvite reisefølge skaper nærmest en unntakstilstand for de mange som står og roper oss velkommen. Om veien frem til nå kan beskrives som dårlig, kan den siste strekningen ned til farmen kalles horribel. Her står deler av veien under vann og noen av bakkene vi må forsere er så bratte at følelsen av at bilen snart kommer til å tippe fremover er påfallende.
 

Omsider kommer vi ned til farmen hvor vi skal tilbringe tre dager. Jungeltelegrafen har tydeligvis gått raskere enn transporten og både jenter og gutter, unge og gamle er allerede tilstede da vi stopper bilene. Vi står nå i en dal omgitt av enorme trær og frodige vekster. Fuglekvitter og dyrelyder er en behagelig bakgrunnsstøy. Vårt beundrende publikum er standhaftige og følger med på det som skjer, og særlig er det barna som tiltrekker seg deres lange blikk. Det er sjelden at slike nordboere som oss finner den strabasiøse veien inn til dette området, og de har nok aldri før sett hvite barn.
 

Her står vi og vi kan nærmest føle kaffekulturen på kroppen. Rundt oss vokser det kaffebusker, og kaffeplanter som er i voksefasen ligger som et teppe rundt våre føtter. I den ene åsen kan vi skimte en tørkestasjon hvor de lokale står på rekker og sorterer kaffebær etter alder, kvalitet og destinasjon. Dette er et stort øyeblikk for en liten kaffenerd fra ei lita bygd i et land langt, langt borte.

 

Kaffeproduksjon er livsgrunnlaget for mange mennesker i verden og det er viktig for oss at bøndene og deres familier blir i varetatt. Kaffebærene plukkes som oftest for hånd. Dette er fordi plantene vokser på steder hvor maskiner vanskelig kommer til, og at det er vanskelig for en maskin å kunne skille på modne og umodne bær. På en gren med bær må det

plukkes i flere omganger da ikke alle bærene er modne samtidig.

 

- Visste du at det trengs omlag 5000 kaffebær for å lage en kilo kaffe? Og om vi går ut ifra at hvert bær innholdet to bønner blir det hele 10.000 bønner!, sier Lars.
 

Den kaffen som vokser i Etiopia smaker annerledes enn den som vokser i Kenya, Tanzania, Colombia eller Brazil. Vi ønsker å tilby flere smaksopplevelser til våre kunder, og tar derfor inn kaffe fra ulike steder. Det er flere faktorer som påvirker smaken, og måten de blir tørket på har stor betydning. Bønnene kan tørkes med fruktkjøttet på og kalles da bærtørket eller natural. Eller fruktkjøttet fjernes i en vaskeprosess før bønnene tørkes, og man sier da at bønnene er vasket. De to ulike måtene å prosessere på får frem ulike smaker i bønnene. Både vasking og bærtørking foregår i distriktene før kaffen sendes til nok en runde med sortering, før den pakkes i sekker klare for den store verden.
 

Og noen av disse sekkene når altså sin endestasjon på Ørje. Der står det en gjeng klare til å brenne, kverne og pakke, for å gi folket den beste kaffeopplevelsen.
 

 - Det er nesten rart å tenke på at man på kjøkkenbenken i sitt lune hjem har å gjøre med et produkt som har sysselsatt så mange personer, og som har brukt så lang tid på reisen fra kaffefrø til kaffebønne. Vi har nå ca tre minutter på oss til å sluttføre reisen, sier Anette. Det er ikke uten grunn at disse kaffeentusiastene bruker vekt, timer og
er pinlig nøyaktig når kaffen er på oppløpssiden på sin reise. Kaffen
fortjener presisjon og nytelse!

 

Allerede etter noen måneder fant gjengen ut at den nyinnkjøpte brenneren ble for liten, og en ny større brenner kom på plass. Nå leverer de kaffe til en rekke butikker i Haldenkanalen og områdene rundt. Kaffen de brenner har ofte navn som passer godt lokalt, og både Fløtærkaffe og Soot-brent har det blitt. Når H.M Kong Harald besøkte grensebygda fikk han selvfølgelig servert kaffe fra gjengen i brenneriet, og med seg tilbake til slottet fikk han med seg en egen pose med spesialbrent Kongekaffe. Brenneriet lager gjerne egne etiketter til både butikker og enkeltstående arrangementer som bryllup, konferanser, kurs og lignende. Og når de leverer ut kaffen er de alltid rause med å gi gode råd for hvordan kunden skal lage seg en skikkelig god kopp kaffe hjemme.


- Med vår tillærte kunnskap om hvor mye arbeid det ligger bak en pose kaffe, er det ikke rart at kaffe koster litt. Kvaliteten på kaffen gjenspeiler seg ofte i prisen, og når man har lagt noen ekstra kroner i produktet er det viktig at man får det beste ut av det, sier Lars.
 

- Bruk alltid friskt, kaldt vann. Vi har verdens beste drikkevann! Skyll filteret for å fjerne papirsmaken, rengjør utstyret med egnet rengjøringsmiddel regelmessig og bruk vekt til å veie opp riktig mengde.
Og sist men ikke minst - bruk nykvernet kaffe!

KONTAKT

Ørje Kaffebrenneri
Hammerveien 12, 1870 Ørje
Telefon: 930 25 175
www.facebook.com/orjekaffebrenneri

bottom of page